DREPTURILE SI OBLIGATIILE DONATORILOR

Donatorul de sânge are dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare efectivă, următoarele:

  1. a) 7 tichete de masă pentru produse alimentare, eliberate de instituţia de profil;
  2. b) o zi liberă de la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor de sânge salariaţi; o zi scutire de frecvenţă, în ziua donării, în cazul elevilor, studenţilor şi militarilor
  3. c) decontarea cheltuielilor de transport în comun din ziua donării între localitatea de domiciliu/reşedinţă înscrisă în actul de identitate şi localitatea unde îşi are sediul instituţia la care se efectuează donarea de sânge; în cazul in care donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din localitatea în care este angajat, donatorul are dreptul la abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun, pe baza actelor doveditoare, pentru o perioadă de o luna.

Donatorii de sânge cu donări regulate au dreptul să efectueze anual,gratuit, un examen radiologic pulmonar şi un examen biologic extins, la recomandarea instituţiei de profil unde sunt înregistraţi ca donatori, în baza documentelor care atestă statutul de donator de sânge cu donări regulate.

Donatorii de sânge cu donări regulate au dreptul să efectueze anual şi în alte ocazii justificate medical un examen cardiologic în vederea depistării unor eventuale afecţiuni care ar contraindica donarea de sânge.

Examenul  se efectuează la recomandarea instituţiei de profil la care persoana este înregistrată ca donator, în baza documentelor care atestă statutul de donator de sânge.

Orice donator are dreptul să primească, la cerere, un buletin de analiză cu rezultatele testelor efectuate.

Toate rezultatele raman confidentiale. Aceste rezultate servesc la calificarea biologica a sangelui. Ele arata daca sangele, un tesut viu , este sanatos si poate fi utilizat ca produs terapeutic.

In interesul lor propriu, pentru informare asupra starii de sanatate, donatorii sunt obligati sa revina  la 72 de ore  dupa donare , la   fisier, unde sunt identificati pe baza de carte  de identitate si de unde isi ridica doar personal,la cerere, rezultatele testarilor, sub forma unui buletin de analize, cu rezultatele personale. Identitatea donatorului nu este divulgata nimanui, donarea fiind anonima.

In cazul in care donarea de sange nu a fost finalizata ,donatorul nu beneficiaza de  niciun drept.

Meniu